Songfestival 2018 | De eerste halve finale

Een van de leukste weken van het jaar is weer aangebroken; het is tijd voor het Eurovisie Songfestival. Ik ben groot fan van dit jaarlijkse festijn en vooral de laatste jaren volg ik het intensief. De bekendmaking van alle nummers, de eerste live beelden van onder andere Eurovision in Concert en de repetities van afgelopen week. Terwijl ik dit schrijf is het bijna tijd voor de juryshow. Alle kandidaten van de eerste halve finale treden vanavond op voor de jury en de helft van de punten worden al verdeeld. In dit artikel vertel ik je wat je morgenavond kunt verwachten en wat mijn voorspellingen zijn. 

1. Azerbeidzjan

De show wordt afgetrapt door Azerbeidzjan. Het is een vrolijk popliedje met een vrij nietszeggende tekst. Dat geeft op zich niks, want de meeste popliedjes hebben geen diepgaande teksten. De zangeres Aisel brengt dit nummer vol overgave. Ze staat samen met haar dansers en achtergrondzangeressen op het podium. Een leuke opener, maar het nummer, de act en vocalen zijn niet bepaald indrukwekkend. In deze halve finale vol favorieten schat ik de kansen van Azerbeidzjan niet hoog in. Ik denk dat ze de finale net gaan missen.

2. Ijsland

Hierna is Ari Ólafsson van Ijsland aan de beurt. Na het vrolijke nummer van Azerbeidzjan kom je nu bij een rustige ballad. De tweede startpositie is verre van ideaal, maar het maakt weinig verschil. De zanger is zeer sympathiek en met zijn zang is niks mis. Hij weet er een hoge noot uit te persen die maar weinig mensen na zouden kunnen doen. Het is alleen niet genoeg om dit nummer te redden. Het is een typische songfestivalballad die 10 tot 15 jaar geleden hoog had kunnen scoren, maar nu tussen de modernere nummers verloren gaat. Ijsland zal helaas ook in de halve finale blijven steken.

3. Albanië

Albanië is het eerste land van de avond dat in eigen taal gaat zingen. De titel ‘Mall’ betekent zoiets als verlangen. Het nummer gaat over een verloren liefde. Ik vind dit persoonlijk een heel mooi liedje. De zanger weet de emotie goed over te brengen en de zang is heel sterk. Hiermee zal hij vooral de jury imponeren, maar ik vrees dat de mensen thuis hier niet de telefoon voor zal pakken. De startplek werkt ook niet in zijn voordeel. Dit nummer zullen we waarschijnlijk zaterdag niet terug gaan horen in de finale.

4. België

Onze zuiderburen sturen dit jaar Sennek (Laura Groeseneken) met A Matter of Time, een nummer dat door veel mensen omschreven wordt als James Bond theme song. Dit is wel een goede vergelijking maar het is zeker geen slap aftreksel. Het nummer is net als de voorgaande liedjes rustig, maar het kabbelt niet voort. Het enige potentiële minpuntje is de zang. Ze is live niet altijd even sterk. Tijdens de repetities klonk het wel steeds beter. Zolang er geen echte uitglijer komt zal België zich wel kwalificeren voor de finale.

5. Tsjechië

Dan zijn we aangekomen bij een van de favorieten van dit jaar, Tsjechië. Het is een vrolijk en modern popnummer. Op sommige momenten klinkt het als ‘Talk Dirty’ van Jason Derulo, maar niet genoeg om plagiaat te zijn. Het nummer is ontzettend aanstekelijk en blijft na een keer luisteren al in je hoofd hangen. De zanger heeft na een achterwaartse salto die niet helemaal goed ging een paar dagen in het ziekenhuis gelegen. Hij is nu alweer helemaal klaar om op te treden. Weliswaar zonder achterwaartse salto, maar dat zal hem niet van de finale weghouden.

6. Litouwen

Pak de tissues er maar vast bij. Na het aanstekelijke Lie To Me komen we weer bij een rustpuntje. Litouwen lijkt het niet getroffen te hebben met een plek tussen twee topfavorieten in, maar het nummer is zo anders dan deze twee dat het wel eens voordelig zou kunnen uitpakken. When We’re Old wordt bijna fluisterend gezongen. Het is een prachtig liefdesliedje die ook mooi klein gezongen wordt. Aan het eind van het optreden zingt ze zelfs haar eigen man toe. Wie moet daar nou niet een traantje van wegpinken? Ik verwacht ( en ik hoop) dat we Ieva zaterdag nog eens terug gaan zien.

7. Israël

We zijn aangekomen bij de topfavoriet voor de winst: Israël. Je kunt dit bijna niet gemist hebben. Ze wordt volop in de media genoemd als “de kipzangeres” of “zingende kip”. Het nummer Toy is echter meer dan dat. Het nummer zit goed in elkaar, is modern en heeft wat oosterse invloeden. Daarnaast is de zang en performance van Netta sterk. Ze doet maar enkele seconden in het nummer een kip na, en dit is in de tekst verwerkt. Ze probeert er namelijk mee te zeggen dat ‘he’s a chicken’ en ‘i’m not your chicken’. Hiermee ontstijgt het nummer het niveau van een ordinaire gimmick. Over kwalificatie is geen twijfel mogelijk.

8. Wit-Rusland

Je zal maar na de topfavoriet aan de beurt zijn. Deze “eer” komt toe aan Alekseev van Wit-Rusland. Met Forever probeert hij de harten van Europa te veroveren. Het nummer heeft een wat duistere vibe, die ook in de videoclip tot uiting komt. De act schijnt ook nogal raar te zijn. Bij de eerste repetitie kreeg het complete perscentrum de slappe lach. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Of hiermee stemmen getrokken gaan worden, betwijfel ik. Daarnaast is de zang ook niet altijd even zuiver. Eigenlijk vaker niet dan wel. Ik denk niet dat we Alekseev nog terug gaan zien in de finale.

9. Estland

Dit jaar lijken er meer verschillende genres mee te doen dan ooit. Een van de genres die je niet vaak terughoort op het songfestival, is opera. Elina komt met het prachtige Italiaanse operanummer La Forza. Ook Estland staat hoog bij de bookmakers en zal waarschijnlijk meedoen om de winst. Het nummer valt op, de vocalen zijn ijzersterk en ook de act met de projecties op de jurk is mooi. Estland hoeft zich weinig zorgen te maken, we gaan dit nummer terughoren in de finale.

10. Bulgarije

De kans dat de winnaar van het songfestival 2018 in deze halve finale zit, is vrij groot. Hier is namelijk nog een favoriet: Bulgarije. De laatste jaren sturen ze steeds betere nummers die al een 4e en 2e plek hebben opgeleverd. Dit jaar trekken ze alles uit de kast door vijf mensen overal en nergens vandaan te halen om een groep te vormen. Twee van de zangers komen zelfs uit Amerika. Je zou verwachten dat ze dan wel de beste zangers gevonden hebben, maar de zangeres Zhana moet bijna het volledige optreden ondersteunt worden door een achtergrondzangeres verborgen in de coulissen. Op het nummer is verder niks aan te merken. Het is een lekker modern nummer, blijft snel in je hoofd hangen en zou zo op de radio gedraaid kunnen worden. Equinox zal er zaterdag weer bij zijn.

11. Macedonië

Macedonië stuurt een apart nummer. Ze probeerden zoveel mogelijk genres in een nummer te verwerken. Daardoor heb je soms het gevoel dat je naar drie verschillende nummers zit te luisteren. Als je maar drie minuten de tijd hebt, is dit misschien niet de meest ideale manier om mensen over te halen op je te stemmen. De zang en act zijn goed, maar ook niet heel bijzonder. Het lied is beter dan wat Macedonië voorgaande jaren gestuurd heeft, daarom is het ook wel jammer dat ze in deze sterke eerste halve finale zitten. Ik zie het nummer namelijk niet kwalificeren voor de finale.

12. Kroatië

Na Macedonië is Kroatië aan de beurt. Franka zal het nummer Crazy ten gehore brengen. De zangeres is goed. Het nummer is wel leuk, maar ook niet meer dan dat. Je bent het zo weer vergeten en telkens als ik alle nummers voorbij hoor komen denk ik “Oja, Kroatië deed ook nog mee.” Op deze manier zijn de mensen het nummer allang vergeten zodra er gestemd mag worden. Franka zal dan ook niet verder komen dan de halve finale.

13. Oostenrijk

Oostenrijk stuurt dit jaar Cesár Sampson met Nobody But You. Het is een leuk nummer dat hij zelf geschreven heeft. Het is wederom een nummer over de liefde. Dit is nou eenmaal een onderwerp waar vaak over gezongen wordt. Het zal voor veel mensen thuis herkenbaar zijn. Op de zang is tot nu toe niks aan te merken. Het is afwachten hoe de act door zowel de jury als de mensen thuis ontvangen wordt. Het zal er om hangen, maar ik denk dat Oostenrijk zich net zal weten te kwalificeren.

14. Griekenland

Dan is het de beurt aan Griekenland. Ze hebben dit jaar een liedje volledig in het Grieks. Oniro Mou betekent zoiets als Mijn Droom. Yianna omschrijft het als een dialoog tussen Griekenland en het Griekse volk. Maar het kan ook opgevat worden als een liefdesliedje, want het is natuurlijk niet alleen voor de Grieken. Zou ook een beetje onhandig zijn met een songfestivalnummer. De zang was tijdens de repetities niet altijd even zuiver. Het nummer heeft ver weg wel wat moderne invloeden, maar ik denk toch dat het weinig mensen zal aanspreken. Ik denk dat Griekenland zal ontbreken aanstaande zaterdag.

15. Finland

Finland had vorig jaar een supermooie ballad, maar bleef daarmee (naar mijn mening onterecht) in de halve finale steken. Dit jaar gooien ze het over een andere boeg en gaan all out. Saara Aalto laat in het nummer monsters al haar vocale capaciteiten horen. De vele uithalen zijn indrukwekkend, maar kunnen ook snel vermoeiend worden en schreeuwerig overkomen bij de mensen thuis. Monsters is een lied dat je op de radio voorbij zou kunnen horen komen. Het blijft wel even hangen, maar is niet echt bijzonder. Het zal er dan ook om spannen of Saara zaterdag nogmaals haar nummer ten gehore mag brengen. Ik denk dat ze het net zal redden.

16. Armenië

Ook Armenié zingt in hun eigen taal. Het lied gaat wederom over een verloren liefde. Op de officiële songfestival website vind je de Engelse vertaling van Qami en het klinkt heel poëtisch. Sevak is daarnaast een van de beste zangers van de avond. Ik denk dat zowel het nummer als de zanger de jury en het stemmend publiek wel kan bekoren, zeker in Oost-Europa. Armenië is ook een land dat vrijwel altijd de finale haalt. Ik verwacht niet dat dit jaar anders zal zijn.

17. Zwitserland

Zwitserland stuurt broer en zus ZiBBZ met het nummer Stones. Het nummer is een van mijn persoonlijke favorieten dit jaar. Ik vind het een leuk liedje, het blijft lekker in je hoofd hangen. Stones gaat over pesten en heeft als boodschap “leef en laat leven.” Het is een up tempo nummer die je wederom zo op de radio zou kunnen horen. De zang is ook van hoge kwaliteit. Toch vrees ik ervoor dat Zwitserland de finale niet gaat halen, gezien de hoge kwaliteit van deze halve finale.

18. Ierland

We zijn bijna aan het einde van de avond. Ierland komt met nog een zoetsappige ballad. Het is wederom een lied over een verbroken liefde. In de videoclip zie je twee mannen. Deze dansers komen ook mee het podium op. Het geheel is ontroerend en het zou kunnen dat je weer zakdoekjes nodig hebt. Je hebt alleen Litouwen in dezelfde categorie en ik denk dat Ieva het dan gaat “winnen”. Ik denk dat we Ryan zaterdag niet terug gaan zien.

19. Cyprus

De avond wordt afgesloten door Eleni Foureira van Cyprus. Met haar nummer Fuego zorgt ze ervoor dat je weer wakker geschud wordt zodat je de uitslag niet mist. Fuego is een vrolijk up tempo nummer waar je lekker op kunt dansen. Het is een van mijn favorieten. Eleni staat niet simpel een liedje te zingen maar geeft een hele show weg met haar danseressen. Ondanks dat ze flink aan het dansen is, blijft de zang goed. Dit lied zou zomaar een zomerhit kunnen worden. Drie minuten gaan veel te snel voor dit nummer. Gelukkig zullen we het zaterdag nog een keer horen.

Dat waren dan alle nummers. Om het nog samen te vatten, de tien landen waarvan ik voorspel dat ze zich gaan kwalificeren zijn:

  • België
  • Tsjechië
  • Litouwen
  • Israël
  • Estland
  • Bulgarije
  • Oostenrijk
  • Finland
  • Armenië
  • Cyprus

Dit jaar is wel echt onvoorspelbaar. Zeker deze eerste halve finale. Na de repetities zijn enkele favorieten gezakt bij de bookmakers, terwijl landen waar vantevoren weinig van verwacht werd juist gestegen zijn. Het zit ontzettend dicht bij elkaar en zal dan ook een waar slagveld worden.

Welke landen denk jij dat er door gaan naar de finale?

Alle video’s komen van het Youtube kanaal van Eurovision.

<a href=”https://www.bloglovin.com/blog/19108423/?claim=uunt8jz3rmm”>Follow my blog with Bloglovin</a>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *